Pieczona wołowina Yakiniku na opiekanej bagietce

Pieczona wołowina Yakiniku na opiekanej bagietce

Czas Przygotowania 90 min Liczba Porcji 4 osób
Poziom Trudności: Masterchef
Kuchnia:
Amerykańska
Przepis w wersji wideo

Składniki Składniki

  •        Kikkoman Sos sojowy

  •        600 g chudego steku wołowego

  •        1 duży pomidor

  •        4 ząbki czosnku

  •        50 g rukoli

  •        40 g masła

  •        Bagietka

  •        2 plasterki cytryny

  •        2 łyżki prażonej cebuli

  •        4 łyżki brązowego cukru

  •        4 łyżki czerwonego wina

  •        4 łyżki oliwy z oliwek

  •        Sól

  •        Pieprz

Sposób Przygotowania Sposób przygotowania

  1.  Na rozgrzaną patelnię wsyp cukier, dodaj czerwone wino, Sos sojowy  Kikkoman oraz cytrynę. Dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.

  2.  W naczyniu żaroodpornym połóż stek i zalej go marynatą. Obtocz  dokładnie z każdej strony. Pozostaw do zamarynowania na 40-50 min.

  3.  Na rozgrzane 2 łyżki oliwy z oliwek ułóż steki, obsmaż z każdej strony.  Marynatę przelej do osobnej miseczki.

  4.  Na czystej patelni wyłóż folię aluminiową, połóż na niej steki, a obok  posiekanego pomidora. Dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek, sól oraz pieprz. Piecz  góra-dół przez 12-15min w 200°C lub termoobieg 180°C.

  5.  Upieczone steki ułóż na czystej folii aluminiowej, zawiń i odstaw na 10  minut.

  6.  Na czystej patelni rozpuść masło, posiekany czosnek, wlej marynatę  i pozwól jej odparować, aż sos zgęstnieje, wtedy zdejmij z patelni.

  7.  Pokrój steki w cienkie plasterki. Na podpieczonych grzankach ułóż rukolę,  plasterki mięsa, podpieczone pomidorki oraz prażoną cebulę. Na wierzch  dodaj sos powstały z marynaty.

  8.  Smacznego 😊!

Produkty z Przepisu

150 ml
Naklejki
vegan
11,99 zł
150 ml
Naklejki
vegan
9,99 zł
250 ml
Naklejki
vegan
15,99 zł
1000 ml
Naklejki
vegan
31,99 zł